Een Bedrijfshulpverleningscursus, waar begin ik precies aan? Het kan nooit kwaad om jezelf en je collega’s te laten onderwijzen over brandveiligheid en EHBO. Een van de meest voorkomende manieren om dit te doen is een BHV cursus. Tijdens zo’n cursus komt er een trainer langs die jou en de andere deelnemers meeneemt in brandjes blussen, wonden behandelen en reanimeren. Hierin wordt gebruik gemaakt van bhv trainingsmateriaal. Op deze manier weet jij in het geval van een noodsituatie hoe je in de eerste momenten het beste kunt handelen. Door een BHV cursus kun je een of meerdere mensenlevens redden in een noodsituatie. Dit geeft je zelf ook meer zelfverzekerdheid als je pech hebt en in een noodsituatie terecht komt. Altijd mooi meegenomen dus.
Brandveiligheid
Het eerste onderdeel van de BHV cursus is een workshop brandveiligheid. Hier denken de meeste mensen ook aan bij een BHV cursus. Je hebt vast wel eens een filmpje van collega’s of vrienden gezien die brandjes gingen blussen tijdens een BHV cursus. Tijdens de BHV cursus worden er, in verschillende bakken of pannen, kleine gecontroleerde branden aangestoken die de deelnemers mogen gaan blussen. De grote brand blus je met een specifieke techniek en een brandblusser.
EHBO
Het tweede onderwerp van een BHV cursus is EHBO. Wat als iemand toch een brandwond heeft overgehouden aan de brand? Stel iemand heeft zichzelf met een keukenmes gesneden, hoe verzorg je de wond het beste? En hoe zorg je dat het niet gaat ontsteken? Naast wondverzorging is ook reanimeren heel belangrijk om te leren. Een dummy stelt een slachtoffer met een hartaanval voor. Samen met de andere deelnemers reanimeer je om de beurt de dummy en leer je bijvoorbeeld hoeveel druk je moet zetten. Ook leer je bijvoorbeeld met welk ritme je moet duwen en of je nu beter wel of geen ‘staying alive’ kan zingen tijdens het reanimeren.